Går det att ha en mysig eld som ger värme på en inglasad altan? Absolut – med etanolkaminen har denna möjlighet öppnat sig. En kamin som varken behöver skorsten eller avger sot eller rök. Det behövs inte heller bygglov (vilket krävs vid vedkamin). Köp hem den, montera den och njut av elden efter ett par minuter.
Vad bör man då tänka på i val av kamin?
Framförallt är det storleken som skiljer modellerna åt. Men även var den kan ställas beroende på modell. Det som kännetecknar etanolkaminer är att man eldar en gele eller vätska som hälls i kaminen. Ju större modell desto större låga och därmed mer värme och ”myshetsfaktor”. I övrigt skiljer sig egentligen modellerna sig åt extremt lite.
Vil man efterlikna en vedeldad kamin kan en golvburen modell väljas. Det finns modeller av etanolkaminer som liknar vedkaminer till stor del. Samtidigt finns det golvburna modeller som är mer designformade. Detta kan ske just eftersom elden inte avger någon giftig rök.
En del av dessa sätts mot en vägg och liknar därmed en klassisk öppen spis. Det skapar en illusion av ett hål i väggen, med spiselkrans och inramning, men där det bara brinner etanol istället för ved. Mycket snyggt och mysigt. Framförallt smidigt med tanke på att elden inte behöver underhållas på samma sätt som en vedeldad brasa. Däremot får man komma ihåg att den inte ger lika mycket värme. Detta är främst för mysig tillvaro.
Ett annat alternativ är att köpa ”tavelkamin”. Det kan liknas med en tavla med en lite tjockare ram. Elden blir då själva motivet.
Den allra minsta modellen är bordskaminen. Denna är utformad som en ljuslykta men istället för att man lägger ner ett ljus så tänds etanolen. Bordskaminer finns i lika många varianter som ljuslyktor. I vissa fall är det flera lågor som tänds samtidigt. Dessa skapar en trevlig stämning och lyser upp fint i höstmörkret.
Vad är behovet? Vilken storlek behövs? Det är det primära i val av golvkamin.