Köpa växtlampa – att tänka på


Växter har ungefär samma dygnsrytm som en människa – dom behöver ljus under ca 14–16 timmar av dagen och ”vila” i mörker under dygnets resterande timmar. Vid uppdrivning av fröer är ljusbehovet extra stort och under årets mörka månader är det många typer av växter som inte nöjer sig med dom få timmar av naturligt dagsljus som ges.

En växtlampa kan därmed komma väl till pass för den odlingsintresserade och nedan följer några saker som är bra att tänka på inför ett köp.

Ljuseffekt

Det går att använda både lysrör och LED-lampor som växtbelysning men oavsett val är det viktigt att tänka på vilken typ av ljus som ljuskällan ger. Växter behöver rött, blått och en del gröngult ljus så en lampa med vitt ljus är att föredra, eftersom en sådan ger samtliga av dessa. Om det sedan är ett varmt eller kallt vitt ljus har mindre betydelse.

Vid användning av lysrör är det bra att tänka på att ett sådant ger ifrån sig en del värme och det finns risk för att platan bränns. LED ger däremot inte ifrån sig värme i någon större utsträckning och är därmed ett mer riskfritt val.

 

Användningsområde

Vid val av växtbelysning är det viktigt att fundera över användningsområdet. Ska belysningen till exempel användas vid frösådder och odling, för övervintring eller som dekorationsbelysning?

Frösådd

Vid uppdrivning av fröer är ljusbehovet extra stort och det är därmed bra att välja stark belysning. Frösådder kräver ca 100 watt per kvadratmeter och bör hållas tänd ca 14–16 timmar om dygnet. Belysningen bör placeras med ett avstånd på ca 10–20 cm från plantan.

 

Övervintring och dekorationsbelysning

Växtbelysning avsedd att användas vid övervintring av växter eller som dekorationsbelysning behöver inte vara lika stark – 50 watt per kvadratmeter räcker gott och väl. Ljuskällan behöver inte placeras lika nära plantan som vid frösådd – ett avstånd på drygt 50 cm är tillräckligt.

För övervintring av medelhavsväxter, så som oliv- och citrusträd, är det även viktigt att välja en ljuskälla som inte utstrålar värme. Det kan göra att plantan växer och blir gänglig, trots att den egentligen ska vara i vila.

Utbudet av växtbelysning är stort, vilket kan göra att valet känns svårt. För att hitta rätt är det bra att ha användningsområdet i åtanke, för att inte stjälpa plantorna snarare än att hjälpa dom.

Nedan presenteras tre olika förslag på växtlampor, som via Växtlampguiden.se har utsetts till bäst i test just utifrån användningsområde:

  • Växtbelysning Quattro 35 W – bästa val för övervintring
  • High Bay LED Eco Grow 160 – bästa val för växthus / uterum
  • Growlight Duo 20 W – bästa val för fröodling och uppdrivning av nya plantor

Det finns kort och gott ingen växtlampa som är bäst i alla avseenden – både användningsområde och växttyp är avgörande. Den som ägnar sig både åt fröodling, övervintring och kanske dessutom har en och annan planta som behöver stödbelysning under vintern kan ha behov av flera olika sorter för att hålla liv i grönskan.